Κατασκευή χειροποίητου felt

FELT

Το felt ή αλλιώς κετσές, τσόχα, είναι ύφασμα φτιαγμένο από πρόβειο μαλλί. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι για την δημιουργία του δεν χρειάζονται εργαλεία, παρά μόνο τα χέρια μας και νερό! Αυτό είναι εφικτό λόγω της μορφολογίας τής πρόβειας ίνας. Άν την παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο βλέπουμε ότι έχει κάτι σαν λέπια, σε αντίθεση με την γίδινη π.χ. που είναι λεία. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το μαλλί να “κετσεδιάζει” καθώς το δουλεύεις με νερό και τριβή.

Η τεχνική αυτή είναι ο αρχαιότερος τρόπος κατασκευής υφάσματος και έχει τις ρίζες του στις απέραντες στέπες της Μογγολίας και του Κιργιστάν. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν επίσης και το ονόμαζαν πίλημα. Το παράξενο είναι ότι στην σύγχρονη Ελλάδα δεν διασώζεται κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η τεχνική αυτή χρησιμοποιούνταν, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Καμία από τις γιαγιάδες που έχω συναναστραφεί δεν γνωρίζει τον απλό αυτό τρόπο κατασκευής πρόβειου υφάσματος, ενώ γνωρίζουν τα πάντα για τη δύσκολη τέχνη του αργαλειού!

Τα τελευταία χρόνια βέβαια το felt έχει επανέλθει στην σκηνή τής χειροτεχνίας, αυτή τη φορά από την βόρεια Ευρώπη όπου και έχει αναχθεί σε πολύ μοντέρνα τέχνη. Στον σύγχρονο κετσέ χρησιμοποιούμε πολλές ποικιλίες μαλλιών όπως το φίνο μαλλί merino, το αλπάκα, το κασμίρ και τα συνδυάζουμε με μεταξωτά, με λινά και βαμβακερά υφάσματα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και γρήγορα, ό,τι πρέπει δηλαδή για τον μοντέρνο άνθρωπο που δεν φημίζεται πια για την υπομονή του!!!