Ο κύκλος τού μαλλιού στην ύφανση με αργαλειό και felt

ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΛΛΙΟΥ

Η μεταποίηση του πρόβειου μαλλιού είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το να δημιουργήσεις νήμα από την αρχή, δηλαδή από το κούρεμα τού προβάτου, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που απαιτεί υπομονή και επιμονή.

Όλα ξεκινάνε λίγο πριν το καλοκαίρι, Μάιο-Ιούνιο, όταν ζεσταίνει ο καιρός και είναι η ώρα της κουράς. Πρώτη στάση το γρέκι (στάνη). Διαλέγεις το μαλλί της αρεσκείας σου και το μαζεύεις την ώρα που οι τσοπαναραίοι κουρεύουν, ταυτόχρονα τους βοηθάς και όλοι είναι ευχαριστημένοι!!!

Στη συνέχεια ακολουθεί η μπελαλίδικη διαδικασία τού πλυσίματος τού μαλλιού. Τα εργαλεία που χρειάζεσαι είναι ένα μεγάλο καζάνι, έναν κόπανο, πολύ νερό και παλιόρουχα γιατί είναι μία πολύ βρώμικη δουλειά. Το καλύτερο μέρος για αυτή τη δουλειά είναι δίπλα σε ένα ρυάκι.
Αφού πλύνεις το μαλλί, με νερό καυτό και όχι βραστό, το κοπανάς με τον κόπανο, το ξαναπλένεις, το ξανακοπανάς και το ξεπλένεις στο ρυάκι (ή με το λάστιχο…ό,τι υπάρχει).

Έπειτα το αφήνεις στον ήλιο να στεγνώσει, να λιαστεί.

Ακολουθεί το ξάσιμο, ή γράνσιμο του μαλλιού κατά το οποίο ξανοίγουμε τις ίνες του έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο το χτένισμά του που είναι το επόμενο στάδιο. Αυτό γίνεται με ένα εργαλείο, το λανάρι. Κατά το λανάρισμα το μαλλί χτενίζεται και όλες οι ίνες γίνονται παράλληλες. Το προϊόν τής εργασίας αυτής λέγεται τουλούπα και είναι η πρώτη ύλη για να γνέσεις νήμα με τη ρόκα αλλά και για να το χρησιμοποιήσεις για την τεχνική του felt.